Traian Stan

Analist bursier, investitor

desc

"Cartea deschide din nou o rana adanca a societatii noastre si anume lipsa de educatie, dar si de interes in domeniul fiscal unde modificarile, inclusiv de structura se tin lant de ani buni lasand omul de rand intr-o ceata tot mai deasa si de aici indepartarea acestuia de actul de cunoastere a domeniului.

Ea este o mare incercare nu numai pentru cititori, dar mai ales pentru autorul ei, deoarece asa cum sti prea bine acest gen de carti au nevoie de o mare receptivitate pentru a-si atinge scopul principal. Subiectul sau subiectele prezentate sunt foarte putin analizate si dezbatute pana acum si mi se pare firesc ca oamenii in general sa nu aiba atractie. As putea spune chiar ca ei au o repulsie fata de fiscalitate sau il considera un subiect tabu valabil numai pentru specialisti.

In calitate de simplu contribuabil persoana fizica as spune ca ceea ce transmite aceasta carte imbraca mai mult latura educationala financiara deoarece umple multe goluri despre ceea ce ar trebui sa intelegem care este de fapt relatia noastra a platitorului cu statul foarte cheltuitor.

In acelasi timp este o abordare deocamdata singulara asupra modului in care ar trebui noi cei care dam bani sub forma de impozite si taxe sa ne pregatim si sa actionam pentru a ne usura nu numai aceasta povara financiara, dar sa-i si intelegem rostul dual (platitor vs consumator fiscal) si pentru a deveni astfel o preocupare curenta consistenta urmarind si un scop personal.

Cred ca un rol important al acestei carti este ca te face constient asupra categoriei de OM nou, complet cercetator, scormonitor intr-un nou domeniu in care contributia fiecarei persoane conteaza nu numai ca simplu platitor fata de o institutie - statul - care nu vede decat univoc aceasta relatie, ci si ca actor pus sa aleaga ce este mai bine pentru el.

CITITORII vor intelege poate mai greu ca numai de ei depinde sa-si optimizeze relatia cu fiscul, dar pentru aceasta este nevoie pe langa o buna intelege si o schimbare de atitudine dintr-una nepasatoare intr-una creatoare, de constructie a unui temperament de luptator si bine instruit. Ori alt rol al cartii este si acest aspect.

Nu stiu daca rezultatul va fi acelasi pentru orice cititor deoarece trebuie sa ai deja o asemenea mentalitate, insa chiar si asa sper ca multi sa-si puna intrebarea .... Oare este posibil sa-mi pastrez mai multe venituri si astfel sa am satisfactia ca nu sunt doar un simplu muritor pus la zidul sclaviei de platitor docil la stat?

In calitate de investitor care am si o anumita pregatire financiara pot spune ca am parcurs si inteles mai usor randurile scrise. In acelasi timp mi-am potolit pofta de a fi cat mai bine pregatit in domeniul investitional pentru a stabili mai multe elemente legate de amprenta fiscala si sa-mi pot stabili astfel bazele aplicarii unor metode personale de scadere a datoriilor catre statul roman si implicit de crestere a veniturilor nete personale sau ale familiei mele.

In cateva cuvinte pot spune ca aceasta carte va participa asa cum spera si autorul la realizarea unei culturi fiscale destul de utile fiecarui contribuabil prins efectiv intr-o increngatura foarte complicata si incurcata a unor impuneri banesti si care ar trebui sa-l ajute sa caute mai usor si eficient metode proprii de usurare a sarcinilor sale banesti catre bugetul statului. "

Inapoi la PARERI DESPRE CARTE